fitt és egészséges

Mi a különbség a fittség és az egészség között?

A legtöbb ember azt hiszi, hogy az egészség és a fittség egy és ugyanaz. A valóságban ezek a fizikai állapotok különálló állapotok lehetnek. Lehetsz igazán fitt, de nem túl egészséges, és lehetsz nagyon egészséges, de nem túl fitt. A legjobb előnyöket azzal érhetjük el, ha megpróbáljuk mindkét oldal egyensúlyát megteremteni, ehhez azonosítanunk kell a fittség és az egészség közötti különbséget.

Határozzuk meg tehát a különbséget. Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint az egészség a teljes fizikai, mentális és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya. Magában foglalja a jó öregedést, a hosszú életet, az életminőséget, a fájdalomtól való mentességet stb.

Másrészt a fittséget úgy határozzák meg, mint az emberek által birtokolt vagy elért tulajdonságok összességét, amely a fizikai tevékenység végzésének képességére vonatkozik. A fittség számos összetevőből áll, és a fittségi szintek tárgyalásakor a következő tényezőket kell figyelembe venni:

Állóképesség (szív- és érrendszeri és szív- és légzőszervi): Ez a szervezet azon képessége, hogy a szervezet oxigént használjon fel és juttasson el a szervezetbe.
Állóképesség (izomállóképesség): Ez a szervezet azon képessége, hogy energiát tároljon, feldolgozzon és felhasználjon.
Erő: Az izmok vagy egy izomegység erő kifejtésére való képessége.
Rugalmasság: Egy ízület mozgástartományának maximalizálására való képesség.
Erő: Az izmok azon képessége, hogy minimális idő alatt maximalizálják erejüket.
Gyorsaság: Az a képesség, hogy minimálisra csökkentse azt az időtartamot, amely alatt egy feladatot vagy mozdulatot el tud végezni.
Koordináció: Az a képesség, hogy több különböző mozgásmintát egyetlen különálló mozdulatban egyesítsünk.
Pontosság: A mozgás adott irányban vagy intenzitásban történő irányításának képessége.
Agilitás: Az a képesség, hogy az egyik mozgásból a másikba való átmenet idejét minimalizálni tudjuk.
Egyensúly: A test súlypontjának a támaszponthoz viszonyított irányításának képessége.

A fittség valamilyen olyan tevékenységet foglal magában, amely stimulálja a test különböző rendszereit, és fenntart egy bizonyos állapotot a testben. Az egészség ezzel szemben a test minden rendszerét érinti, és csak az egészséget támogató életmóddal érhető el.

Ha például egy ügyfelem elmondja nekem, hogy elhanyagolta a megfelelő táplálkozást, figyelmen kívül hagyta a zsírtartalmat, és főként feldolgozott élelmiszereket fogyasztott, a világ összes edzése sem tudja helyrehozni az ilyen életmódból eredő károkat.

A testmozgás nem fogja megszüntetni a vegyi anyagok okozta károkat, vagy javítani az immunrendszer károsodását vagy a kimerített élelmiszerek okozta gyengeséget. Csak a helyes táplálkozás támogathatja a jó egészséget. Természetesen a fitnesz is támogathatja az egészséget, és javítani fogja az egészséget, ha az életmód része. Egészségünk főként a napi több ezer táplálkozási döntésünk eredménye.

Miközben folytatod személyes egészséged útját, vagy ha éppen most kezdesz visszatérni a helyes útra, tedd fel magadnak ezt az egyszerű kérdést: „Azon az úton vagyok, hogy fitt és egészséges legyek, vagy csak fitt?” Ha a válaszod az, hogy „csak fitt”, akkor próbáld meg a wellness más aspektusait is beépíteni egy átfogóbb tervbe, amely a fizikai, mentális, érzelmi és spirituális egészség kombinációja körül forog.

Ha egyszerűen csak az az egészséges, hogy az orvost levegye a lábáról, kérdezze meg magától, mit tehetek azért, hogy többet érjek el és teljes életet éljek? Az egészség jó, de ha nem tudsz felsétálni a lépcsőn anélkül, hogy fújtatnál és fáradt lennél egész nap, vagy élvezni egy nyaralást, akkor mit ér az egész? Beszéljen az edzésfiziológusával, és biztosítsa, hogy az egyenlet mindkét oldalával foglalkozzon, tűzzön ki egészségügyi és fittségi/teljesítménycélokat egyaránt. Ezután lépjen hátra, és figyelje, hogyan gyarapodik.