Mit tegyünk, ha beragadtunk a kocsiba

Mit tegyünk, ha beragadtunk a kocsiba?

Amikor a váratlan bekövetkezik, és beragadunk az autónkba, fontos, hogy nyugodtak maradjunk és tudjuk, mi a teendő. Legyen szó balesetről, műszaki hibáról vagy egyéb okról, a helyes cselekvés életet menthet. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy milyen lépéseket kell tennünk, ha beragadunk a kocsinkba.

1. Először is: lehetőleg ne essünk pánikba

Az első és legfontosabb lépés, hogy próbáljunk meg nyugodtak maradni. A pánik csak ront a helyzeten, mivel a kavargó gondolatok és érzelmek megnehezítik a helyes döntések láncolatának meghozatalát. Mély lélegzetvételekkel próbáljunk meg egy viszonylag higgadt állapotot elérni. Ezt a légzéstechnikát a hétköznapi életünkben is jó ha gyakoroljuk és kamatoztatjuk, például egy feszült beszélgetés vagy a kelleténél jobban elhúzódó meeting során.

2. Mérjük fel a helyzetet

Próbáljuk meg – lehetőség szerint – felmérni a körülményeket. Ha baleset történt, ellenőrizzük, hogy van-e sérülésünk, illetve, hogy utasaink veszélyben vannak-e. Ha lehetséges és adott esetben a forgalmi helyzet megköveteli, kapcsoljuk be a vészvillogót, hogy jelezzük a többi közlekedőnek, hogy bajban vagyunk.

3. Próbáljuk ki az ajtókat és az ablakokat

Ellenőrizzük, hogy képesek vagyunk-e kinyitni az ajtókat és az ablakokat. Ha nem, és nagyon fontos, hogy mielőbb kijussunk, kereshetünk alternatív kiutakat, például a csomagtér vagy a tetőablakok irányában. Ez különösen akkor fontos, ha vízbe estünk: ebben az esetben egyből próbáljuk meg kinyitni az ajtót, amíg még lehet, ha pedig már nem, az ablakokon át kell, akár azok betörésével kijutni.

4. Hívjunk segítséget

Ha a mobiltelefonunk nálunk van, márpedig ez a legtöbb esetben így van, és szükséges, azonnal hívjuk a segélyhívó számot (Magyarországon 112). Ismertessük a helyzetünket, adjunk pontos helymeghatározást és aztán kövessük az utasításokat. Ez vízbeeséskor is az egyik első teendő kell legyen, amíg még működik a víztől a telefonunk.

5. Használjunk elérhető meglévő eszközöket

Sok autóban található biztonsági kalapács, amelyet az ablak betörésére terveztek vészhelyzetben. Ilyet jó, ha mi is beszerzünk. Ha nincs ilyen kéznél, próbáljunk meg egy erős tárgyat, vagy a cipőnk sarkát, esetleg a lábunkat használni az ablak kitörésére. Ez a vészhelyzeti eszköz azért is praktikus, mert található rajta egy, a biztonsági öv elvágására alkalmas penge. Természetesen, csak akkor vehetjük igazán hasznát, ha az utastérben tartjuk, de gyermekek által hozzá nem férhetően.

6. Készüljünk fel a kiszabadulásra, illetve a vészhelyzetekre

Ha segítség érkezik, készüljünk fel arra, hogy gyorsan el tudjuk hagyni az autót. Győződjünk meg róla, hogy minden utas tudja, merre és hogyan kell elhagyni a járművet. Őrizzük meg figyelmünket, igyekezzünk a legteljesebb mértékben betartani az utasításokat, és az események után megadni szükséges adatainkat.

Beragadni az autóba stresszes és ijesztő helyzet lehet, de a megfelelő tudással és előkészületekkel minimalizálhatjuk a kockázatokat és növelhetjük a biztonságunkat. A nyugalom megőrzése, a helyzet felmérése, a segítségkérés és a rendelkezésre álló eszközök hatékony használata mind segíthet abban, hogy biztonságban kijussunk ebből a helyzetből. Készüljünk fel előre, ne gondoljuk azt, hogy ilyesmi velünk nem történhet meg, és tartsunk kézközelben vészhelyzeti eszközöket, mint amilyen a biztonsági kalapács és egy láthatósági mellény. Szakember általi autó nyitás még akkor is szükséges lehet, ha nincs katasztrófa, hanem csak szimplán elromlott az autó zárja, ezért mentsük el telefonunkba a szakértő elérhetőségét, hogy a szükséges pillanatban kéznél legyen, ne akkor kelljen, stresszes állapotban keresgélnünk az interneten. A felkészültség ráadásul növeli a biztonságérzetünket is, ami közvetve pozitív hatással lehet arra, hogy hatékonyan tudjunk kezelni egy autóban ragadási szituációt.