vérkép teszt

Hogyan segít a Signatera™ Recurrence Monitoring egy betegnek jobban aludni?

Majdnem egy évvel azután, hogy Brooks Bell befejezte a III. stádiumú vastagbélrák kezelését, megkapta az eredményeket egy újabb követéses vizsgálatról és vérvizsgálatról. A vizsgálat nem mutatott semmit, kivéve egy okot az ünneplésre – „tiszta” volt.

Cikkünk forrása: https://www.ccalliance.org/blog/patient-support/how-signatera-recurrence-monitoring-helps-one-patient-sleep-better

A vérvizsgálat azonban más képet mutatott. A CEA-szintje megugrott. Az emelkedett CEA-szint, egy karcinoembrió antigén nevű fehérje, a kiújulás jele lehet – ez a kifejezés azt jelenti, hogy a rák visszatér.

„Eléggé ki voltunk borulva” – mondta Brooks. „Tényleg tudni akartam, hogy a rák ott van-e valahol a testemben”.

Számos állapot fokozhatja a CEA-t, beleértve a COVID-19-et is, ami a tesztet tökéletlen figyelmeztető rendszerré teszi a kiújulással kapcsolatban. Ezért a CEA-tesztet mindig orvosi képalkotó eljárással, például CT-vizsgálattal együtt alkalmazzák.

Mivel a CT és a vérvizsgálat vegyes eredményeket mutatott, Brooks több bizonyosságot akart – nem, szüksége volt rá – a rák állapotáról.

„Ha nem vagy rákos beteg, nem érted, milyen pszichológiai terhet jelent, ha a rák visszatér” – mondta Brooks. „Ez egy szörnyű teher. Ez az árnyékod.”

Szerencsére Brooks orvosának volt egy megoldása, hogy megnyugodjon.

A rákdarabkák megtalálása
Az orvos azt javasolta, hogy Brooks próbálja ki a Signatera™ nevű, újonnan kifejlesztett molekuláris maradványbetegség-tesztet. A Natera által biztosított teszt célja, hogy segítsen feltárni, hogy maradt-e még rák a szervezetben, korábban felismerje a kiújulást, és potenciálisan tájékoztasson a kezelési döntésekről.

A Signatera™ azért más, magyarázta Brooks, mert a „rákpor” – saját elnevezése a keringő tumor-DNS (ctDNS). ctDNS a rákos sejtek apró töredékei, amelyek a véráramba kerültek. A ctDNS hiánya azt jelzi, hogy a rák esetleg nem tért vissza, vagy nem fedezték fel. A ctDNS jelenléte molekuláris maradványbetegségre utalhat.

A molekuláris maradványbetegség vagy MRD azt jelenti, hogy néhány rákos sejt még mindig jelen lehet a szervezetben. Ezek a sejtek a jövőben kiújuláshoz vezethetnek. Az MRD vizsgálata bizonyos ráktípusok esetében megbízhatónak bizonyult a kiújulás előrejelzésében.

„A helyzet az, hogy az MRD-tesztig nem volt módunk a rákpor kimutatására” – mondta Brooks. „Így amikor megtudtam a Signatera™-ről, azt gondoltam: „Hát persze, ez az, amire szükségem van”.”

Brooks feliratkozott, hogy ő legyen az első beteg a Duke Egyetemi Kórházban, aki a Signatera™ tesztet használja.

A Natera folyamatban lévő klinikai vizsgálataiban a Signatera™ mintegy 88%-os érzékenységgel kimutatta a ctDNS-t, amely előre jelezheti a vastagbélrák kiújulását.(1,2) A Signatera™ átlagosan több mint nyolc hónapot adhat az ellátó csapatoknak arra, hogy reagáljanak, mielőtt a kiújulást a hagyományos képalkotó eljárásokkal észlelték volna.(1)

A teszt többször is megkapta az FDA-tól a Breakthrough Device Designationt, egy önkéntes programot, amely a betegek és az egészségügyi szolgáltatók számára időben biztosítja a DeepL címet bizonyos orvostechnikai eszközökhöz.

„Amikor megkaptam az első negatív Signatera™-tesztet, akkor volt az első alkalom, hogy életemben először örömkönnyeket hulltak a szemembe” – mondta Brooks. „Ez volt az első alkalom, amikor rákmentesen éreztem magam.”

Hogyan működik a Signatera™
A Signatera™ használata egyszerű volt, mondta Brooks. Általában a páciens a következő lépéseket követi:

 

Miután a tesztet elrendelték, a beteg ellátó csapata együttműködik a Natera betegkoordinátoraival a tumorminta biztosítása érdekében. A tumormintát általában a beteg egészségügyi intézményében tárolják. A tumorminta biztosítja a Natera számára a beteg tesztjének személyre szabásához szükséges genomikai adatokat. A tumormintát csak egyszer kell megadni.
Ezzel egyidejűleg a páciens vérvételt is beütemez egy jóváhagyott klinikán vagy otthon, a Natera flebotómiai szolgáltatásának igénybevételével.

A Nateránál a Signatera™ teszt három lépcsőben épül fel:

A vér és a szövetek egyszeri elemzése meghatározza a beteg egyedi tumormutációit.
Az MRD-tesztet az adott betegre szabottan és személyre szabottan, a saját tumorszövetmintájának felhasználásával készítik el.
Az MRD-teszt a ctDNS apró töredékeit mutatja ki minden alkalommal, amikor a beteg rutinszerű ellenőrző vérvizsgálatainak részeként megrendelik. A Signatera™ pozitív tesztet kapó betegeknél nagyobb valószínűséggel fordul elő kiújulás.
A negatív eredmény azt jelzi, hogy a ctDNS-t nem mutatták ki a beteg vérében. A IV. stádiumú (áttétes) vastagbélrákban szenvedő betegek esetében a negatív eredmény azt jelentheti, hogy a kezeléssel sikerült a rákos sejtek mennyiségét kimutathatatlan szintre csökkenteni – ez siker.

A pozitív eredmény azt jelzi, hogy a ctDNS-t kimutatták a vérben, és azt jelenti, hogy a betegnél magasabb lehet a rák visszatérésének kockázata.

Az, hogy mi történik a pozitív Signatera™-teszt után, a beteg gondozó csapatától függ, mivel nincs olyan standard ellátás, amely előírná a következő lépéseket. Ezen információk ismerete azonban segíthet a betegeknek és orvosaiknak abban, hogy tájékozottabb megbeszéléseket folytassanak a kezelési döntésekről.

Hét Signatera™ teszt később
A kezelés befejezése óta eltelt három év alatt Brooks hét Signatera™-tesztet végzett. Ezek segítettek enyhíteni a „szkennelési szorongását”, és elmondása szerint jobban aludt, még akkor is, amikor a CEA-szintje megugrott.

„Miután átléptem a bűvös hároméves határt, amikor a rák visszatérésének személyes kockázata ugyanannyi, mint a lakosságé, és egy újabb negatív Signatera™-teszttel a kezemben úgy érzem, hogy túl vagyok az erdőn” – mondta Brooks. „A rák kevésbé határoz meg engem, és úgy érzem, visszatértem olyan emberré, aki rendszeresen vállalhat kockázatot, több szórakoztató dolgot ehet, és úgy viselkedhet, mint a rák előtt, bár egészségesebb, bölcsebb változatban.”

Mégis, bármilyen vizsgálati eredmény kézhezvétele megrázó élmény lehet, mondta Brooks.

„Minden alkalommal, amikor meglátod a tárgysoron, hogy „Teszt eredmények”, bátorság kell ahhoz, hogy megnyisd azt az e-mailt” – mondta. „De az, hogy rákos vagy, még bátrabbá tesz, és azt hiszem, a Signatera™ tesztelés egy ijesztő dolog, és abszolút megéri. Ha negatív eredményt kapok, úgy érzem, hogy megnyugodhatok.”

Figyelem! Cikkünk a fent említett angol nyelvű forrás gyors fordítása. A benne leírtak valódiságát nem volt módunk ellenőrizni, a cikk közzététele pusztán a széles körű tájékoztatást szolgálja.