Elizabeth Holmes-t négy vádpontban bűnösnek találták

Elizabeth Holmes-t azzal vádolták, hogy szándékosan megtévesztette a betegeket és a befektetőket a vérvizsgálatot végző Theranos Inc. nevű startupjának képességeivel kapcsolatban, amely azt ígérte, hogy forradalmasítja az egészségügyet azzal, hogy az ujjbegyből vett néhány csepp vér segítségével számos egészségügyi állapotot vizsgál. Az ügyészek szerint ehelyett a vállalat saját fejlesztésű technológiája hibás volt, és a Theranos eltitkolta, hogy a legtöbb tesztjéhez kereskedelmi eszközöket használt.

Hétfőn az esküdtszék bűnösnek találta Holmes asszonyt a 11 vádpont közül négyben, ami a vezetői csalás, illetve a vezetői csalás elkövetésére irányuló összeesküvés vádját illeti. Mindegyik vádpontban legfeljebb 20 év börtönbüntetés szabható ki. Íme a vádpontok és az esküdtszék ítélete.

1. Összeesküvés a Theranos befektetői ellen elkövetett csalásra: Bűnös

2. Összeesküvés a Theranos fizető betegei ellen elkövetett csalás elkövetésére: Nem bűnös

3. A Theranos befektetői ellen elkövetett pénzátutalási csalás: 99 990 USD átutalása Alan Jay Eisenman-tól: Nincs ítélet

4. A Theranos befektetői ellen elkövetett csalás: 5.349.900 dollár átutalása a Black Diamond Ventures-től: Nincs ítélet

5. A Theranos befektetői ellen elkövetett csalás: 4 875 000 $ átutalása a Hall Phoenix Inwood Ltd. részéről: Nincs ítélet.

6. A Theranos befektetői ellen elkövetett csalás: 38 336 632 $ átutalása a PFM Healthcare Master Fund-tól: Bűnös

7. A Theranos befektetői ellen elkövetett csalás: 99 999 984 $ átutalása a Lakeshore Capital Management LP-től: Bűnös

8. A Theranos befektetői ellen elkövetett csalás: 5 999 997 USD átutalása a Mosley Family Holdings LLC-től: Bűnös

9. Az ügyészek novemberben ejtették ezt a vádpontot, miután egy hiba miatt veszélybe került a vádpont.

10. A Theranos fizető páciensei ellen elkövetett csalás: E.T. beteg vérvizsgálati eredményeinek elektronikus úton történő továbbítása: Nem bűnös.

11. A Theranos betegeknek fizető Theranos ellen elkövetett csalás: M.E. beteg vérvizsgálati eredményeinek elektronikus úton történő továbbítása: Nem bűnös

12. Banki csalás a Theranosnak fizető betegek ellen: 1 126 661 USD átutalása, amelyet a Theranos Wellness Centers reklámjainak megvásárlására használtak: Nem bűnös

Mennyi börtönbüntetésre számíthat Elizabeth Holmes?

Az Elizabeth Holmes ellen hozott bűnösségi ítéletek azt jelentik, hogy a Theranos alapítója akár évekre börtönbe kerülhet.

Az ítélethozatal bonyolult és időigényes folyamat, és még számos lépés áll Holmes asszony és az esetleges börtönbüntetés között.

Valószínűleg óvadék ellenében szabadlábon maradhat az ítélethirdetésig, amelyre hat hónap múlva vagy még később kerülhet sor – mondták az ítélethozatali szakértők.

Az első lépés az, hogy egy próbaidős tiszt átnézi az ügy tényállását, és összeállít egy részletes előzetes jelentést. Ezt legalább 45 nappal az ítélethirdetés előtt mindkét félnek meg kell kapnia.

A jelentés elemzi, hogy milyen büntetés tűnik megfelelőnek a nem kötelező szövetségi irányelvek alapján, amelyek olyan tényezőket vesznek figyelembe, mint a büntetett előélet, az elvesztett pénzösszeg, az, hogy valaki vezető vagy alacsony szintű résztvevője volt-e a bűncselekménynek, és hogy a bűncselekmény elkövetéséhez használtak-e különleges képességeket. „Ez nagyon gyorsan nagyon bonyolulttá válik” – mondta Douglas Berman, az Ohio State University Moritz College of Law professzora, aki egy esetkönyvet írt az ítélethozatali jogról.

Holmes asszony ügyvédei és a kormány ezután visszavághatnak a jelentéshez, és benyújthatják saját értelmezésüket az iránymutatásokról, valamint arról, hogy szerintük Holmes asszony milyen büntetést érdemel.

Az összeesküvés és a táviratcsalás vádjaira nincs kötelező minimális büntetési tétel, és mindegyik vádpontra legfeljebb 20 év szabható ki. Egyes esetekben, mint például a piramisjátékot üzemeltető Bernie Madoffra kiszabott 150 éves börtönbüntetés esetében, az egyes vádpontokra kiszabható maximális büntetési tételek halmozódnak. Berman úr és mások, akik ismerik az ítélethozatalt, elmondták, hogy a legtöbb csalási ügyben a halmozás nem szokás.

A végső döntést Edward Davila kerületi bíró hozza meg, aki felügyelte Holmes asszony tárgyalását. Berman úr szerint a bírónak olyan büntetést kell kiszabnia, amely „elegendő, de nem nagyobb a büntetés céljának eléréséhez szükségesnél”.

Ezután Ms. Holmes kérheti, hogy óvadék ellenében szabadlábon maradhasson, amíg fellebbez az ítélet ellen. Ha a büntetés viszonylag rövid, például két év vagy annál kevesebb, a védőügyvédeknek gyakran sikerül elérniük, hogy a fehérgalléros vádlottak a fellebbezés ideje alatt ne kerüljenek börtönbe – mondta Berman úr. Hosszabb ítéletek esetében, mondta, sokkal nehezebb érvelni.