intimitás a párkapcsolatban

Életminőségünk fontos eleme az intimitás és a szexualitás

Az embereknek alapvető igénye és természetes vágya az érintés és a szeretet. Családi és baráti kapcsolataink többnyire meg is adják nekünk azt, amire szükségünk van, mégis akadnak élethelyzetek, időszakok, amikor nélkülöznünk kell ezen a területen.

A szoros barátság, párkapcsolat intimitással jár, ami nagyban befolyásolja életminőségünket, mint ahogy a biztonságos környezet, biztos megélhetés, a szabadság és a kiteljesedés lehetősége is. Legalább ennyire fontos a szexualitás, mint az életminőség egyik eleme.

Nagyszerű dolog, hogy az emberi kapcsolatok, az intimitás és a szexualitás minősége komoly fejlődési lehetőséget kínál mindenki számára, amit tényleg érdemes kihasználni. Előfordul, hogy sötétnek látszó jelenünkből a tapasztalt szakember tud csak kimozdítani, de a helyzet soha nem reménytelen. Amikor szexuális, párkapcsolati gondok miatt gyűlnek össze fejünk felett a fellegek, a szexuálpszichológus támogató segítségével megérthetjük saját és partnerünk érzelmi, mentális, szexuális működéseit és ez lehetőséget teremt arra, hogy azt teljesebbé tegyük.

A problémamentesebb, harmonikusabb szexualitás pedig egész életminőségünkre kihat, amit bizonyára erőteljesen érezni is fogunk.

A nemi élet problémái nagyon különbözőek, nem lehet általános tanácsokkal valódi javulást elérni. A szexuálterápiás folyamat a probléma megértéséből indít és az elért változással megéli annak megszűnését. A párkapcsolat minőségi kérdései az intimitásban, emberi közelségben, a bizalomban, a kötődésben és a nemi vágyak, élmények megélésében gyökereznek. A társhoz való kapcsolódás, a hozzá fűződő érzelmek kiemelt jelentőségűek az életünkben. Lehet a szexualitás boldog és örömteli, de lehet kudarcokkal, feszültségekkel teli, igazából a saját választásunkon múlik, melyiket éljük meg.

Segítséget kérni nem szégyen, hanem büszkén vállalható igényesség és tudatosság, aminek idővel boldogan fogyaszthatjuk a gyümölcsét. Füredi Krisztián szexuálpszichológus a furedi.hu oldalon elérhető.