szódabikarbóna

Szódabikarbóna a háztartásban, 4 hasznos tipp

A szódabikarbóna az egyik legkönnyebben elérhető és legolcsóbb háztartási alapanyag. Azonban nem csak sütéshez vagy konyhai felhasználásra használható, hanem az otthonunk számos területén is segítségünkre lehet. Ebben a cikkben bemutatok néhány módszert, hogyan használhatjuk a szódabikarbónát az otthonunk tisztítására és szépítésére.

  1. Tisztító paszta: A szódabikarbónát gyakran használják tisztító pastaként, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket és a szagokat a különböző felületekről. Keverjünk össze egy kis szódabikarbónát és vizet, hogy paszta állagot kapjunk, majd ezzel dörzsöljük át a konyha- és fürdőszobai felületeket, mint például a mosdó, a kád, a zuhanykabin, a csempe vagy a sütő. Hagyjuk rajta pár percig, majd öblítsük le és töröljük szárazra.
  2. Légfrissítő: A szódabikarbóna segíthet megszabadulni az otthonunkban keletkező kellemetlen szagoktól. Egy tálba tegyünk néhány kanál szódabikarbónát és cseppentsünk rá néhány csepp illóolajat (pl. levendula, citrom vagy menta). Az így kapott keveréket helyezzük el az otthonunkban a szagok forrásának közelében, mint például a konyhapulton, a szemetes mellett vagy az állatszőnyegen.
  3. Szőnyegtisztítás: A szódabikarbóna szintén hatékony lehet a szőnyegek tisztításában. Szórjunk szódabikarbónát a szőnyegre, hagyjuk rajta legalább 15 percig, majd porszívózzuk fel. Ez segít eltávolítani a szagokat és a szennyeződéseket, és friss illatot ad a szőnyegnek.
  4. Mosópor: A szódabikarbóna kiváló alternatíva lehet a hagyományos mosóporok helyett. Keverjünk össze 1/2 csésze szódabikarbónát, 1/2 csésze mosószódát és néhány csepp illóolajat (opcionális), majd ezzel moshatjuk a ruháinkat. Ez nem csak kíméli a környezetet, de a pénztárcánk is megköszöni a takarékosságot.

További érdekes cikkeket olvashatsz a témában a naturahirek.hu oldalon található Natura Hírek Magazinon.